HTML

Zupasta filmélményei

Friss topikok

Címkék

afgán (5) afrikai (14) albán (3) algériai (3) amerikai (14) animáció (2) argentin (12) ausztrál (10) azeri (4) bangladesi (5) belga (13) bhutáni (4) bolgár (8) bolíviai (6) bosnyák (10) brazil (9) brit (17) chilei (10) costa rica-i (6) csádi (1) cseh (10) dán (19) dél-afrikai (3) dél-koreai (17) doku (14) dominikai (6) ecuadori (2) egyiptomi (7) elefántcsontparti (2) észak-ír (3) észt (13) etióp (2) fehérorosz (3) finn (14) francia (13) fülöp-szigeteki (5) ghánai (1) görög (10) grúz (7) guatemalai (4) haiti (1) holland (12) hondurasi (1) hongkongi (10) horvát (6) indiai (8) indonéz (6) ír (8) iraki (4) iráni (11) izlandi (10) izraeli (13) japán (11) jemeni (2) jordán (5) kambodzsai (9) kameruni (2) kanadai (14) kazah (5) kenyai (4) kínai (13) kirgiz (3) kolumbiai (9) koszovói (8) kubai (3) lao (1) legjobb külföldi (34) lengyel (10) lesothoi (2) lett (9) libanoni (7) litván (9) luxemburgi (7) macedón (7) magyar (22) maláj (4) malawi (2) máltai (2) marokkói (6) mauritániai (1) mexikói (11) moldáv (1) mongol (3) montenegrói (6) namíbiai (1) német (19) nepáli (4) nicaraguai (1) nigériai (3) norvég (13) olasz (13) örmény (5) orosz (8) Oscar (36) osztrák (13) pakisztáni (3) palesztin (9) panamai (5) paraguayi (3) perui (8) portugál (7) román (12) rövid (1) spanyol (9) svájci (12) svéd (12) szarajevó (2) szaúd-arábiai (4) szenegáli (4) szerb (13) szingapúri (10) szlovák (10) szlovén (10) szomáliai (1) szudáni (1) taiwani (8) thai (10) Titanic (4) török (10) tunéziai (8) ugandai (1) új-zélandi (6) ukrán (9) uruguayi (5) üzbég (3) venezuelai (5) vietnámi (6) Címkefelhő

Szarajevó 2020

2020.08.23. 20:45 zupasta

Szarajevói Filmfesztivált idén online tartották meg, aminek következtében bárki befizethetett egyes filmekre, de bérletet is lehet venni. Igaz, Magyarországról nem minden filmet lehetett megnézni, de amit igen, abból válogattunk egy kis csokorot.

A kínálat leginkább a közép- és kelet-európai, ezen belül is kiemelten a balkáni filmtermést mutatja be, de azért vannak nyugati alkotások is, a retrospektív vendégművész pedig a mexikói Michel Franco. Az ő filmjeivel itt pont nem foglalkozom, és a rövid- és dokufilm-kínálatot is hagyom - annak is örülök, ha a rendelkezésre álló egy hét alatt az egészestés játékfilmek többségét abszolválni tudom. És ebből is kihagyom a magyar filmeket, mint a Szép csendben, az Éden, vagy a megrázó dokumentumfilm: a Visszatérés Epipóba. Ezeket itthon is meg lehet (majd) nézni, és beépülnek a következő magyaros válogatásba. Továbbá az angol nyelvű filmek is rendszerint hozzáférhetőek később máshonnan, franciákat meg eleve nem nézek, ha nem muszáj. A többi viszont itt sorakozik:

 

Bosznia-Herczegovina: Koncentriši se, baba! (Focus Grandma) [Jól nézze meg, anyuka!] - 1992-ben, egy Szarajevó melletti dombon álló családi házban haldoklik a nagymama, a lányáék meg odahívják az többi testvért, Jugoszlávia minden szegletéből, hogy elbúcsúzhassanak édesanyjuktól. Természetesen ilyenkor előkerülnek a politikai ellentétek, de ennél sokkal fontosabb örökségért való versenyzés, egymás módszeres kijátszásával. A külvilágban ezalatt minden békésnek tűnik: legfeljebb Horvátországból jönnek kósza hírek mindenféle szeparatista csoportokról, a ház lakói pedig nem is tudják, hogy az alattuk elterülő városban éppen milyen indulatok törnek felszínre. Szájbarágós metaforája Jugoszlávia szétesésének és testvérnépei egymásnak esésének, miközben ezen a téren nem sok újat mutat. A cselekmény - ha van ilyen - sem túl feszült, a szereplők ugyanazokat a köröket járják végig, míg végül be nem köszön a valódi háború. Színpadi műként valószínűleg jobban megállná a helyét. Az idei, online tartott Szarajevói Filmfesztiválnak ez volt a nyitófilmje, de nem feltétlen jó választás, max annak, aki tud nosztalgiázni egykori déli szomszédunk utolsó óráin.

Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [** ] Mondanivaló: [** ]

koncentrisi.png

 

Pun mjesec (Full Moon) [Telihold] - Egy éjszaka a rendőrőrsön, miközben a cseppet sem makulátlan főhős rendőr felesége a kórházban vajúdik. Fura figurák jönnek ilyenkor össze: többek között egy kutyás ember, egy kiskorú prostituált és az anyja, egy korrupt rendőrkolléga, egy lufiárus, egy gyermekéért rabló apa, és egy lufival futkorászó kisfiú. Tipikusan olyan éjszaka, ami olyan, mint a többi, mégis más lesz utána a világ.

Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

pun2.png

 

Észak-Macedónia: Vrba (Willow) [Fűzfa] - Az ország leghíresebb rendezője, Milko Mancsevszki 1994-ben az Eső előtt-tel ismertette meg a világgal a balkáni film egy új dimenzióját. Amerikai tartózkodása után idén ismét odahaza készített filmet, és most is három, tematikusan és cselekményileg összefüggő történetből állított össze egy ikonosztázt. Ráadásul a tíz évvel ezelőtti Majki (Anyák) után megint az anyaság kérdésköre kerül fókuszba, pontosabban olyan helyzetek, amikor az a rengeteg várakozás ellenére sem úgy jön össze, ahogy tervezték. Egy anya, aki egy javasasszonynak odaígéri elsőszülött gyermekét, aztán meggondolja magát; egy másik, aki ikrekkel lesz várandós, de az egyik magzat deformálódik; és egy harmadik, aki árvaházból fogad örökbe egy enyhén szólva nem szokványos gyereket. Ötletes elképzelésből született egy remek forgatókönyv, abból pedig újabb kiváló mű.

Izgalom: [** ] Érzelem: [***] Humor: [*  ] Mondanivaló: [***]

vrba.png

 

Ukrajna: Атлантида (Atlantis) [Atlantisz] - A most még tartó kelet-ukrajnai háború minden bizonnyal ott fogja hagyni az örök nyomát emberek életében, lelkében, de még az okozott környezeti károkban is. A közeli jövőben játszódó film szerint legalábbis: a háborút Ukrajna (természetesen) megnyeri, de utána csak apokaliptikus tájakon elterülő tömegsírok maradnak, és egy lakhatatlan földterület. A főhős katona mégis itt szeretne új életet kezdeni, de ehhez saját maga poszttraumatikus depresszióját is le kell győznie, és föl kell ismét építenie emberi kapcsolatait. Ahogy Valentyin Vaszjanovics előző művében, a Riveny csornoho-ban, a történet most is egy pontba beállított kamerával felvett, hosszú jelenetekből áll össze, de itt azért beszélnek is - bár a csöndeknek még mindig nagyobb szerepe van.

Izgalom: [   ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [***]

atlantida.png

 

Lesotho: This Is Not a Burial, It's a Resurrection [Ez nem temetés, hanem feltámadás] - A falu helyén gátat szeretnének építeni, a lakosság még bele is törődik, ám egy idős asszony példáján felbuzdulva mégis zenés-táncos ellenállásba kezdenek, aminek a néni válik a vezéralakjává. A konfliktus kibontásán túl nem is történik sok, minden, szóval egy lassú és történésmentes mű, ami viszont intim bepillantást ad egy mikroközösség életébe és folklórjába.

Izgalom: [   ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

burial.png

 

Azerbajdzsán: Daxildəki Ada (The Inner Island) [Belső sziget] - A világklasszis sakkozónak a táblán és az állandó versenyeken kívül semmi élete, zsarnok apja pedig egyfolytában gondoskodik róla, hogy ez így is maradjon. Így a film közepénél a fiú megszökik, majd évekkel később teljesen másmilyen formában tér vissza. A mű második fele abszolút felejthetős, inkább az elsőben rejlő feszültséget és finom komikumot kellett volna jobban kimaxolni. Megnyerte a legjobb rendezés díját, szóval szakmailag állítólag jól sikerült. Nézőileg nem annyira. 

 Izgalom: [   ] Érzelem: [** ] Humor: [*  ] Mondanivaló: [*  ]

daxildaki.png

 

Szlovénia: Ne pozabi dihati (Don't Forget to Breathe) [Ne felejts el lélegezni] - Tinédzser fiú érzékeli, hogy bátyja már nem tölt annyi időt vele, leginkább mert becsajozott. A kissrác így az új lányt egyrészt szívéből utálja, másrészt meg totál bele van zúgva. Ezért hát ott legyeskedik mindig körülöttük, még egy vadvízi kenuzásra is velük megy, ahonnan sejthető, hogy senki nem úgy jön vissza, ahogy elindult. Egy kifejezetten antipatikus főhős nem túl izgalmas felnövéstörténete.

Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

pozabi.png

 

Koszovó: Exil [Számüzetés] - Németországban élő koszovói ember egyre több gyanús jelet vesz észre maga körül: mintha a munkahelyén szándékosan hátráltatnák, felesége (a Toni Erdmannból ismert Sandra Hüller) furcsa jeleket mutat, és a rendszeresen a háza ajtajára akasztott döglött patkányoktól sem tud eltekinteni. Próbál utánajárni, hogy a Hitchcock-i alaphelyzet csupán egybeesések véletlen sorozata, vagy tényleg valamiféle összeesküvés folyik ellene, amiben alighanem az ő bevándorló létének is szerepe van. Nyomasztó, de tanulságos keresztmetszet egy látszóval tüchtig-fertig társadalomról, amit valójában az emberek frusztrációi és gyanakvásai mozgatnak. Bár az idei versenyfilmek  közül nem feltétlen a legjobb, a fesztivál fődíja valahol mégis indokolt. Gratulálok.

Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

exil.png

 

Galaktika e Andromedës (Andromeda Galaxy) [Androméda galaxis] - Ötvenes özvegyember próbál felszínen maradni. Gépészként nehezen talál munkát, ezért jobb híján egy prostituált fuvarozója lesz. A helyzetet az bonyolítja tovább, amikor kiskamasz lányát is magához kell vennie. Portré egy emberről, aki keresi a helyét a világban, mind egzisztenciálisan, mind emberi kapcsolataiban, és egyikben sincs könnyű dolga. A vágyott világ olyan, mint a többször emlegetett Androméda galaxis: a Földhöz elvileg közel van, gyakorlatilag viszont mindig egyre távolabb. Csendes, visszafogott, érzelmes mű egy olyan közegből, ahonnan az ilyesféle hangvétel nem feltétlen megszokott.

Izgalom: [*  ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [** ]

galaktika.png

 

Ausztria: The Trouble with Being Born [A megszületettség problémája] - Tíz év körüli kislány él együtt apjával, a szülői szeretet határait jócskán átlépő kapcsolatban. Enyhítő körülmény, hogy a lány valójában egy robot, emlékei pedig csak azok, amit elmesélés után, valamiféle rejtélyes és sajátos rendszerben fel tudott dolgozni. Jelen és múlt, valóság és (számára nemlétező) emlékek összekeverednek, főleg amikor az "élete" egyszer csak éles fordulatot vesz. A Szárnyas fejvadász, az A.I., vagy éppen a StarTrek és Data óta jelenlévő filozófiai kérdései itt is masszívan jelen vannak, csak jóval nyomasztóbb és elborultabb kiadásban. Tehát messze nem csak a pedofíliáról szól, de azért van filmfesztivál, ahonnan emiatt tiltották ki. Meg azért az alkotói etika szempontjából is kérdés, mennyire lehet egy valódi kislányt kitenni egy ilyen szerepnek, túlfűtött szexualitásnak, vagy éppen meztelenségnek. Szóval nem kérdés, hogy botrányfilmnek fogják kikiáltani, de jó lenne, ha nem csak ebből a szempontból mozgatná meg a nagyérdeműt.

 Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [***]

trouble.png

 

Németország: Sunburned [Naptól leégve] - Kiskamasz nagylány déli tengerparton nyaral. Miután anyja és nővére mindketten bepasiznak, ő maga egyedül fedezi fel a környéket. Így megismerkedik egy afrikai fiúval, akivel ő is gyerekszerelembe kezd, és hozzácsapódik a többi, ott üdülő és szintén egyedül hagyott kamaszlányhoz. Közben pedig végig kis figyelemre és szeretetre vágyik, amit az anyjától egyre durvább módokon próbál kierőszakolni. A Paradies: Liebe gyerekváltozatába csomagolt felnövéstörténet.

 Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

sunburned.png

 

Szerbia: Otac (Father) - Miután anyuka nyilvánosan felgyújtja magát, a gyerekeket állami gondozásba veszik. Apukának pedig bizonyítania kell: a tisztes szegénység és a mindennapi nélkülözés ellenére is gondoskodni tud a gyermekeiről. A korrupt és embertelen rendszerről persze minden erőfeszítése ellenére lepattan, ezért elhatározza: gyalog megy el a háromszáz kilométerre fekvő Belgrádba, hogy személyesen a minisztertől kérje az ügye rendezését. A hosszú úton feltárul egy zuhanó ország, lepukkant vidékkel, helyi hatóságok pofátlan packázásával, a társadalmi szolidaritás leépülésével, és a csilivili fővárossal, ahol a döntéshozóknak fogalmuk nincs, mi újság a burkon kívül. Továbbá kirajzolódik egy férfi portréja, aki nem ad esélyt, hogy megtörjék, ellenben a harcból új erőt, határozottságot és jellemfejlődést nyer.

 Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

otac-2.png

 

Moj juharnji smeh (My Morning Laughter) [Reggeli nevetésem] - Késő-húszas srác a mamahotelben él, se barátai, pláne barátnője. Nem csoda, hiszen édesanyja még mindig gyerekként kezeli, és minden önállósodási szándékról lebeszéli. Sikerül-e vajon mégis elindulni valamerre, vagy tényleg olyan mulya, hogy vidáman hagyja elmenni maga mellett az élet összes lehetőségét? Lesz-e végre éjszakai bevetés és reggeli nevetés? Kapunyitásos felnövéstörténet mérsékelt humorral, de a mi Van valami, ami furcsa és megmagyarázhatatlanunk ebben a műfajban sokkal jobb. Ami viszont említésre méltó, az a nemrég tragikusan elhunyt Nebojša Glogovac utolsó cameója.

Izgalom: [   ] Érzelem: [***] Humor: [** ] Mondanivaló: [** ]

moj-2.png

 

Ronia: Otto Barbarul (Otto the Barbarian) - Otto középiskolás punk srác, barátnőjét gyászolja annak öngyilkossága óta. Erről szeretne a helyi ifjúságvédelmit is többet megtudni, de Otto elég zárkózott, és erősen védi a határait. Mint minden nagykamasz, ő is meg van arról győződve, hogy senki sem érti meg, de lassan rájön, hogy egy ekkora lelki terhet nem tud egyedül elvinni a vállán. Keserű felnövéstörténet a bukaresti panelek világából. 110 percével kicsit hosszú, de a műfajból az egyik legmélyebb, amit eddig valaha láttam.

Izgalom: [** ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [***]

otto.png

 

Malmkrog [a Szeben megyei Almakerék falu német neve] - Az első világháború előestéjén egy ötfős orosz-német társaság utazik egy erdélyi kastélyba, hogy ott megvitassák a világ filozófiai és politikai kérdéseit - természetesen franciául. Szóval a filmben szinte végig csak kosztümös embereket látunk beszélgetni elvont dolgokról, kivéve amikor rövid ideig a kiszolgáló személyzet és annak magyar vezetője (Téglás István) tevékenységét követhetjük, ilyenkor még üdítő magyar szót is hallhatunk. A fő vonulat viszont csak különböző, bonyolult és követhetetlen szövegek szcenírozott elszavalása, amiből egy perc is teljes időpocsékolás, hát még három és fél óra - ám az ennyi időbe sűrített mélyfillozófiai fejtegetések mennyiségét tekintve még így is hiteltelenül tömény. Teljességgel nézhetetlen és élvezhetetlen, igazából még csak filmnek se nagyon lehet nevezni. (IMDB-n egy vélemény szerint az alkotói szándékhoz képesti megvalósítás ment teljesen félre. Nos, ha célba talál, az bizonyára új filmes műfajt teremtett volna, de ez így ebben a formában tényleg csak a kukának készült.)

Izgalom: [   ] Érzelem: [*  ] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

malmkrog.png

 

Tipografic Majuscul (Uppercase Printing) [Nagybetűkkel írva] - Esettanulmány a Securitate egyik ügyéről, ami egy krétával falra írt jelmondattal kezdődött, majd egy nagyszabású megfigyelési akcióval folytatódott, és végződött egy család szétesésével és tragédiájával. Színészek szavalják el szcenírozott stúdióban a jelentések és lehallgatások szövegeit, ezek között az eset idején, 1981 őszén készített filmhíradó-részletek futnak. Utóbbiak is nagyon tanulságosak, kezdve az anyaföldet és a Conducatort dicsőítő hazafias énekektől az ál-problémákról szóló ál-tudósításokon át a hazatért disszidensnek az NSZK-ról előadott, lesújtó beszámolójáig. Miközben a fő történet egyre hátborzongatóbb és rémisztőbb fordulatokat vesz, addig a voltaképp szórakoztató tévés betétek mögül is mindinkább kiszűrődik azaz ótvaros, dohos légkör, amiben ennek az országnak (is) évtizedekig léteznie kellett. 

Izgalom: [** ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [***]

tipografic.png

 

Szlovákia: Služobníci (Servants) [Szolgák] - Nyolcvanas évek eleje: a pozsonyi katolikus papneveldében egy kisebb antikommunista ellenállási sejt működik, amit a titkosszolgálat nagyon szeretne fölszámolni. Ennek érdekében a helyi belügy egyházakra szakosodott ügynöke (a számos európai, például magyar filmből is ismert Vlad Ivanov) igen gyakran látogatja az intézmény elöljáróit. Ők pedig erre számos stratégiát választanak, az ellenálláshoz csatlakozástól kezdve az alkupozíciók keresésén át a konkrét besúgásig. A fekete-fehérség, a lassúság, az egyetlen, zárt helyszín, valamint a nyomott csend ellenére egy csöppet sem ül le, sőt éppen ezek tartják fönn a sötét feszültséget.

 Izgalom: [** ] Érzelem: [*  ] Humor: [   ] Mondanivaló: [***]

sluzobnici-1.png

 

Hrvátrszág: Glas (The Voice) [Hang] - Kamaszfiút anyja beadja egy bentlakásos katolikus iskolába, ahol rögtön nehéz helyzetbe kerül, mivel a vallásról fogalma sincs. Ateizmusát nem is titkolja, és - sokakkal ellentétben - elutasítja, hogy meghazudtolja a saját elveit, pusztán a tanárok és a többiek elfogadásért. Miközben viszont sokszor tényleg nem veszi tudomásul annak a helynek a normáit, aminek ő is részese lett. Felnövéstörténet, amiből a remek alaphelyzet mellett csak egy szépen fölvezetett végkifejlet hiányzik.

 Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

glas.png

 

Mare - Dalmát tengerparton élő, nagycsaládos anyukának elege lesz a monoton háziszolgaságból, ezért viszonyt kezd egy helyi reptéri munkással, kvázi a férje kollégájával. Nem a szex a lényeg, hanem szeretne már valamit kezdeni az életével, és megtalálni a vagány csajt, aki egyszer lehetett volna belőle. A film lényegében egyedül a főszereplő Marija Škaričić személyes varázsára épít, aki ezért meg is kapta a fesztivál legjobb színésznőjének a díját, de ez sajnos nem pótolja a lapos és kiszámítható cselekményt.

  Izgalom: [*  ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

mare.png

 

Dnevnik Diane Budisavljević [Diana Budisavljević naplója] - Horvátországnak is megvan a maga terhelt történelme, kiváltképp a náci megszállás alatti bábállam időszakából. Az usztasák (horvát fasiszták) a loborgrádi kastélyban létesítettek koncentrációs tábort zsidó, valamint szerb nők és gyerekek fogva tartására, dolgoztatására, és éheztetésére. Legalább a kívülről érkező segélyeket ímmel-ámmal beengedték, így a zsidó szervezetek megszervezték a maguk akcióit, de a szerbekkel senki nem törődött - mindaddig, amíg egy osztrák orvosfeleség, Diana Budisavljević el nem kezdte szervezni a maga segédakcióját, lényegében illegálisan, de hatékonyan. Majd később a nagyobb és még borzalmasabb gradiškai táborból hozott ki összesen több mint tízezer gyereket. Aztán a felszab után elfelejtették, csak a halála után került elő a naplója, amiből ezt a filmet készítették. Kis minimalista, fekete-fehér, inkább tévéfilmes jellegű, bevágva régi (és szörnyű) filmfelvételek, valamint túlélők visszaemlékezése. Érdekes, tanulságos.

   Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [** ]

diane.png

 

Görögország: Digger [Ásó] - Magányos gazdát meglátogatja a fia: anyja halála után jön kikérni a földbirtokban álló részét. Újra felépítik kapcsolatukat, apuka meg bevezeti fiát az erdőirtókkal szembeni harcba. A fiú emellett még barátnőre is talál a faluban, de sajnos az otthonról hozott pénzéhsége mégis inkább arra sarkalja, hogy megalkudjon a természet és a helyi lakosok ellenségeivel. Előtte a választás, hogy melyik oldala győzedelmeskedjen, míg az öreg tovább védelmezi a földjét és az erdőt. Utóbbit olyan meggyőzően, hogy az őt játszó Vangelisz Murikisz megnyerte a legjobb férfi színésznek járó díjat.

  Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [*  ] Mondanivaló: [*  ]

digger.png

 

Dánia: Kød & blod (Wildland) [Hús és vér] - Kamaszlány édesanyja halála után nagynénjéhez és idősebb fiú unokatestvéreihez kerül. Utóbbiak azonban neméppen tisztes polgári életet élnek, sokkal inkább rablással és pénzbehajtással keresik meg a kekszre valót. A lányt is be akarják vonni, de ő inkább szabadulni szeretne a súlyosan mérgező közegből, főleg amikor miattuk gyilkosságba is keveredik. Ám valami miatt mégsem akar rájuk vallani, így hamarosan őbelőle válik az első számú gyanúsított. Hogy a lány miért dönt így, nem igazán lehet megmagyarázni, sem valamilyen Stockholm-szindrómával, hiszen az eleinte szeretetteljes kapcsolat a szemünk előtt alakul át nyílt terrorrá - sem az egyik fiú várandós barátnője iránt érzett szimpátiával, főleg mert utóbbinak is azzal tenné a legnagyobb szívességet, ha ő a gyerekét annak erőszakos bűnöző apja nélkül nevelhetné föl. Szóval ez a része kicsit sántít, amúgy egészen jó kis nyomasztó darab a skandináv alvilágról.

  Izgalom: [*  ] Érzelem: [** ] Humor: [*  ] Mondanivaló: [*  ]

wildland.png

 

Norvégia: Psychobitch [Idegbeteg pi(sa] - Egy középiskolai feladat során összekerül a gimi talán két, legtávolabbi alakja: a jó tanuló, jó sportoló, praclija mindig a magasban, csajok kedvence srác, illetve a különc, indulatkezelési problémákkal küzdő, öngyilkossággal is próbálkozó lány. A fiú kapaszkodót ad a lánynak, a lány pedig fölébreszti a fiú ösztönlényét. Ám a kinti elvárások nagyban befolyásolják a párválasztást: a haverok előtt nem mindegy, kivel villog az ember, ciki csajt meg nem lehet fölvállalni, nem beszélve a szex-trófeáról. A fiúnak tehát adott a választás: ki mer-e állni a szerelméért, akkor is, ha ezzel széttöri a magáról alkotott képet, és elveszti a közösségét? Ifjúsági film, ami lesújtó képet mutat a mai ifjúságról: végtelenül felületesek, gyávák, és mindent csak az egymásnak megfelelésből tesznek. 

  Izgalom: [*  ] Érzelem: [***] Humor: [*  ] Mondanivaló: [*  ]

psychobitch.png

 

Tunézia: Un fils (A Son) - Tunéziában nyaraló arab francia családot terrortámadás ér, aminek következtében a tizenegy éves kisfiú úgy megsérül, hogy új májra lesz szüksége. Az orvosi vizsgálatok közben pedig az is kiderül, hogy másvalaki a gyerek biológiai apja. A kettős családi krízist az is tovább nehezíti, hogy a helyi törvények szerint csak családtagok között lehet szervátültetést elvégezni, tehát föl kell kutatni valódi biológiai apát. Közben egy szervkereskedő is betoppan, aki felajánlja, hogy segít beszerezni a hiánycikket. A cselekmény viszont még innen is rengeteget bonyolódik, mindig újabb közös és egyéni választások elé állítva a szülőpárt. Egészen jól összerakott mű, minden bizonnyal az Oscar-versenyben is jó eséllyel indulna. A két évvel ezelőtti Éjszaka Tunéziában pedig nem hazudott: ott tényleg minden kórház belül kékre van festve.

  Izgalom: [** ] Érzelem: [***] Humor: [   ] Mondanivaló: [** ]

fils.png

 

Törökország: Mavzer - A hegyen legelő birkanyájat megtámadja egy farkascsorda, amit most még sikerül elzavarni, de a pásztor a jövőre nézve be akar ruházni egy jobb puskára, például egy Mauserra. A helyi fegyverkereskedő felajánlja: odaadja ingyen, ha a pásztor levadássza neki az alfahímet. A helyzetet egy elmérgesedő testvéri viszály is tovább rontja, így a vadászat már két síkon zajlik, és mindkettőnél váltakozó, hogy ki a vadász és ki a préda. 

  Izgalom: [** ] Érzelem: [** ] Humor: [   ] Mondanivaló: [*  ]

mavzer.png

A koszovói Zana, a libanoni 1982, a cseh Festett madár, valamint a dán Vadászat már szerepelnek a legutóbbi, illetve még korábbi Oscar-nevezéseket tartalmazó bejegyzésekben.

Szólj hozzá!

Címkék: német török szerb horvát görög ukrán szlovén szlovák román dán osztrák szarajevó bosnyák norvég azeri macedón koszovói tunéziai lesothoi

A bejegyzés trackback címe:

https://zupasta.blog.hu/api/trackback/id/tr7816166306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása